Hello Website
Hello World Blog

Gebruikt jouw website Google Analytics? Gefeliciteerd, je helpt hiermee internetgiganten met het achtervolgen en profileren van bijna al jouw bezoekers.


— 15 Dec 2020, Bram
Wat is er overgebleven van "Don't be evil"!? Het is niet alleen een slechte slogan, het is de laagste morele grens denkbaar. Gelukkig hoeven we niet te pleiten bij deze sociopaten en ze vragen om te stoppen, we kunnen gewoon omdraaien en weglopen. Het open web is er immers nog steeds, beter dan ooit tevoren. "Be Internet Friendly".

Dit achtervolgen en profileren gebeurt niet alleen door Google met zijn Analytics-code, maar bijvoorbeeld ook door Facebook met zijn Share-knoppen.

Dit zijn twee alom aanwezige internetgiganten die met hun code - op jouw website - jouw bezoekers koppelen aan de bij hun reeds bekende content op jouw website. Dit stelt hun in staat om bijna al jouw bezoekers te achtervolgen en te profileren. Als een verkoopmedewerker die achter jou aanloopt de winkel uit, naar andere winkels, onderwijl driftig aantekeningen makend in een oneindig notitieboek. Creepy toch!?

Als nietsvermoedende websitebeheerder - je hebt je website immers laten maken door een 'professioneel' bureau - draag jij bij aan deze schending van de mensenrechten. Gefeliciteerd daarmee.

Tenminste, wanneer je Google Analytics en/of Facebook Share-knoppen gebruikt. En die kans is groot. Jouw 'professionele' internetbureau gebruikt waarschijnlijk Wordpress voor jouw website, en heeft waarschijnlijk ook Analytics of Share-knoppen geinstalleerd voor jou. "Handig want gratis en uitgebreid", was waarschijnlijk het advies. Boys with toys stay boys. Ik snap het wel; de meeste webdesigners en -programmeurs spelen graag met de nieuwste technieken. Helemaal als die technieken hun werk makkelijker en leuker maken. Met de nadruk op hun werk. Maar dat betekent niet dat dat per se beter is voor jou of voor je website, laat staan voor je morele gemoedsrust.

Een website - of ander computerprogramma - is geen toy, maar een tool. Een essentiele tool zelfs, want wat moet een bedrijf vandaag de dag zonder website? En tools zijn belangrijk, niet alleen maar leuk. En is een tool wel een goede tool als het dingen doet die de gebruiker niet kan zien, laat staan snapt?

Net als een beter milieu begint ook een beter internet bij jezelf. Gelukkig kan Hello Website jou daarbij helpen. We hebben een website tool ontwikkeld waarmee jij een snelle en duidelijke website online kan hebben voor je bedrijf, zonder dat je Google en Facebook in staat stelt met jouw hulp de mensenrechten te schenden.

Ons Hello Website Startpakket doet de bezoekstatistieken op een andere manier. Niet alleen door geen code van internetgiganten te gebruiken, maar vooral door een beter alternatief te bieden op het gebied van duidelijkheid. Vraagje: heb je Google Analytics wel eens gebruikt? Je ziet door de bomen echt het bos niet meer, zoveel knopjes, schuifjes en nutteloze informatie...

Want wat wil je nou uiteindelijk allemaal van je bezoekers weten?

  • Hoeveel bezoeken je hebt
  • Door hoeveel bezoekers ongeveer
  • Welke taal ze spreken en waar ze ongeveer vandaan komen
  • Hoe groot hun scherm is (smartphone, tablet, etc.)
  • Welke pagina's ze graag bezoeken
  • Vanaf welke website ze doorgelinkt zijn

Het Hello Website Startpakket biedt bovenstaande in een simpel en duidelijk overzicht. Niet meer, niet minder. We hoeven hier geen individuele bezoekers voor te achtervolgen of te profileren. In wezen is onze manier van bezoekstatistieken vergelijkbaar met een bezoekteller zoals je die vroeger vaak onderaan webpagina's zag, maar dan onzichtbaar. Dus jij hebt gewoon je bezoekstatistieken, jouw bezoekers krijgen een integere behandeling, en mensenrechten-schenders hebben het nakijken.

In de bezoekstatistieken van een website van Hello Website filteren we bovendien de robots en andere geautomatiseerde bezoekjes er tussenuit. Niet al het verkeer naar jouw website bestaat uit mensen die iets intikken of aanklikken. Dat is ook niet erg, want we willen graag dat de Google Search robot langs komt om jouw website te indexeren en daarmee vindbaar te maken in de zoekresultaten. Deze bots geven we gerust toegang, maar tellen we niet mee in de statistieken. Jouw bezoekstatistieken geven dus een accuraat beeld van de menselijke bezoeken. Dit kunnen we zeggen na maandenlang testen op een website met duizenden bezoekers per maand.

Je website kan overigens nog steeds prima gevonden worden door Google en andere zoekmachines. Het indexeren van jouw website door Google Search is namelijk iets anders dan allerlei Google-code in jouw website te injecteren.

Ook zonder Facebook Share-knoppen kun jij op jouw website gewoon een link plaatsen naar je Facebook-profiel of naar specifieke content daarop. Als mensen je website of webpagina willen delen met anderen, dan zullen ze even twee keer moeten klikken.

Hello Website regelt ook de lettertypes van jouw website op een integere manier. Veel websites gebruiken namelijk Google Fonts ("mooi, makkelijk en wederom gratis") om hun website te voorzien van passende lettertypes. Ook dit is weer code van een internetgigant die op jouw website draait. Wij doen het anders. Gewoon op de achtergrond, je merkt er niks van. Ohja, behalve dat je website er een stuk sneller van wordt. Alleen maar voordelen!

En last but not least, op onze manier heeft jouw website geen vervelende cookie-melding nodig. We gebruiken immers geen cookies om jouw bezoekers te achtervolgen.

Een beter internet begint bij websitebeheerders zelf. Neem dus een website van Hello Website voor jouw bedrijf.

Gratis uitproberen? Vraag een vrijblijvende proefwebsite aan. No strings attached.

+
Je bezoekstatistieken bij Hello Website zijn duidelijk, to the point, en schenden niet de mensenrechten van onwetende bezoekers door ze onbewust te volgen en te profileren.